De oorsprong van het woord “Chauvinisme”.


De term “Chauvinisme” ontleent zijn naam aan Nicolas Chauvin, een Franse soldaat uit de Napoleontische tijd. Hij werd geboren rond 1780 in Rochefort en meldde zich op 18-jarige leeftijd aan bij het Eerste Leger van de Franse Republiek. Vervolgens maakte hij deel uit van La Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Tijdens de Napoleontische Oorlogen raakte hij maar liefst 17 keer gewond, waarbij hij ernstig verminkt werd. Napoleon beloonde de trouwe Chauvin met het Erezwaard en een pensioen van 200 frank.

Na de afzetting van Napoleon bleef Chauvin hem trouw en gepassioneerd aanhangen, tegen de populaire opinie in, hetgeen hem in het post-Napoleontische Frankrijk niet in dank werd afgenomen. Franse toneelschrijvers maakten hem belachelijk in hun komische voorstellingen. De term “Chauvinisme” kwam te staan voor een overdreven vorm van patriottisme.

Over de vraag of Nicolas Chauvin echt heeft bestaan zijn de onderzoekers het trouwens niet eens. Het zou wel eens kunnen gaan om een fictieve figuur, een mythisch persoon, verzonnen door verhalenvertellers van vroeger. Maar, echt gebeurd of niet, een mooi verhaal is het wel.

 

(Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Grande_Arm%C3%A9e)

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.