8 oktober, de geboorte- en sterfdag van Vincenzo Peruggia. 1


De Italiaan Vincenzo Peruggia (geboren op 8 oktober 1881), een voormalig medewerker van het Louvre, vond dat het beroemde schilderij de Mona Lisa van Leonardo da Vinci thuishoorde in Italië, en niet in Frankrijk. Op 21 augustus 1911 wandelde hij het Louvre binnen, verkleed als een van de werknemers, en liep hij naar de ruimte waar de Mona Lisa hing. De Salon Carré was op dat moment leeg en Peruggia kon ongestoord het schilderij van de muur halen, de lijst eraf halen en ermee weglopen. Vermoedelijk had hij zijn werkkleding uitgedaan en het schilderij erin verstopt. Op die manier kon hij het museum verlaten zonder dat iemand doorhad wat er aan de hand was.

(Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Mona_Lisa)

 

Peruggia verstopte het schilderij in een kist in zijn appartement in Parijs, waar hij het twee jaar bewaarde. Daarna vertrok hij ermee naar Italië. In Florence probeerde Peruggia het schilderij aan een kunsthandelaar te verkopen en hierdoor liep hij tegen de lamp. De kunsthandelaar herkende het schilderij en bevestigde de echtheid, waarna hij de politie informeerde. De voormalig medewerker van het Louvre werd gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot een jaar gevangenis, maar zat slechts een paar maanden vast. De rechtbank gaf hem een milde straf vanwege zijn patriottistische motieven, alhoewel hier later toch wel aan werd getwijfeld. Deed Vincenzo deze diefstal van de eeuw wel uit liefde voor Italië? Of hoopte hij er zelf rijk van te worden?

Na zijn straf diende Peruggia in het Italiaanse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens keerde hij terug naar Frankrijk, waar hij aan de slag ging als huisschilder. Hij trouwde en kreeg een dochter. Hij stierf op zijn verjaardag in 1925, op 44-jarige leeftijd en ging de boeken in als de man die de grootste kunstdiefstal pleegde van de 20e eeuw.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “8 oktober, de geboorte- en sterfdag van Vincenzo Peruggia.