19 september 1881: De sterfdag van James Garfield. 1


James Abram Garfield werd op 19 november 1831 geboren in een houten boerderijtje in Ohio als jongste van vijf kinderen. Het gezin was arm en toen James’ vader overleed in 1833 voedde James’ moeder en een oom de kinderen verder op. Het boerenleven trok James niet zo; hij besloot dat hij zeeman wilde worden. Toen hij zestien was verliet hij zijn ouderlijk huis om op kanaalboten te gaan werken, maar na in zes weken tijd veertien keer overboord te zijn geslagen en vanwege het feit dat hij niet eens kon zwemmen, besloot James dat een leven als zeeman toch niet voor hem weggelegd was.

Hij ging studeren en was daar fanatiek en serieus in. Daarnaast hield hij van biljarten, vissen en jagen en was hij zeer gelovig; hij had een uitgebreide kennis van de Bijbel. In 1858 trouwde hij met zijn klasgenote Lucretia. Na zijn afstuderen werd hij leraar klassieke talen op zijn oude school, waarna hij zich zelfs wist op te werken tot directeur van de school. Naast klassieke talen ging hij ook lessen geven in Engels, wiskunde en geschiedenis en daarnaast rondde hij ook nog een studie rechten met succes af.

Bij het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog sloot Garfield zich aan bij de Unie (de Noordelijken) en hij bouwde een succesvolle militaire carrière op. Hij behaalde verschillende onderscheidingen en werd als jongste officier ooit gepromoveerd tot Major General. In 1863 nam hij op verzoek van Abraham Lincoln plaats in het Huis van Afgevaardigden. Maar liefst zestien jaar zou hij namens de Republikeinen hierin plaatsnemen en in 1880 werd hij benoemd als presidentskandidaat voor de Republikeinen. Tijdens de verkiezingen in november van dat jaar won hij met een zeer klein verschil van Winfield Scott Hancock; daarna was hij vooral druk met geruzie over benoemingen met de New Yorkse Republikeinse partijbaas Roscoe Conkling. De periode vanaf zijn inauguratie in maart 1881 werd gekenmerkt door politiek geharrewar. Gedoe over benoemingen zou Garfield uiteindelijk fataal worden.

Charles Guiteau was een man die erg in de war was. Als kind werd hij geslagen door zijn vader. Met een erfenis van zijn opa ging hij rechten studeren, en nadat hij van school werd gestuurd, besloot hij toch een advocatenkantoor te starten. Dit werd geen succes, hij vervalste aanbevelingsbrieven van vooraanstaande families en grossierde na een tijdje in boze cliënten. Hij maakte nog een periode deel uit van een sekte, maar daar werd hij uit gezet nadat hij raar gedrag vertoonde. Guiteau was geïnteresseerd in politiek en hield een paar ongevraagde, rammelende toespraken ten gunste van Garfield tijdens diens verkiezingscampagne. Na de overwinning van Garfield was Giteau ervan overtuigd dat dit kwam door zíjn bijdrage tijdens de campagne en hij eiste een ambassadeurstitel van Garfield als beloning. Toen dit geweigerd werd, besloot Giteau tot een dramatische actie over te gaan.

Cartoon uit 1881 over Giteau

2 juli 1881. President James Garfield en een van zijn ministers liepen richting de trein op het Baltimore and Potomac train station toen Giteau van achter twee keer op Garfield schoot. Giteau zou hiervoor later de doodstraf krijgen. Garfield leefde nog en lag de drie maanden erna zwaargewond in het Witte Huis. Een van de kogels kon niet gevonden worden en zelfs de uitvinder Alexander Graham Bell werd erbij gehaald met zijn metaaldetector om de kogel te proberen op te sporen (wat niet lukte, mogelijk vanwege de metalen springveren in het bed die het functioneren van het apparaat belemmerden). Er werd een koelinstallatie aangebracht voor de ideale kamertemperatuur en uit het hele land stuurden mensen adviezen en middeltjes om de president te laten genezen. Het mocht allemaal niet baten, Garfield werd steeds zieker door een infectie en interne bloedingen. Als laatste redmiddel werd hij overgebracht naar de kust in de hoop dat de zeelucht hem goed zou doen.

Hij stierf op 19 september 1881, de 20e president van de Verenigde Staten en de tweede president die tijdens zijn ambtsperiode vermoord werd. Hij was 200 dagen president geweest.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_J._Guiteau

https://nl.wikipedia.org/wiki/James_Garfield

https://www.history.com/topics/us-presidents/james-a-garfield

http://www.allesamerika.com/james-garfield.html


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “19 september 1881: De sterfdag van James Garfield.