1 november 1800: de oplevering van het Witte Huis. 1


Over een week weten we het: wie mag de komende vier tot acht jaar aan 1600 Pennsylvania Avenue NW, 20500 Washington D.C. wonen?

Vandaag precies 216 jaar geleden werd het Witte Huis opgeleverd.

 

Met de bouw van The Executive Mansion, zoals het Witte Huis aanvankelijk heette, werd begonnen in 1792. De plaats werd bepaald door de toenmalige president van de Verenigde Staten, George Washington, en een planoloog genaamd Pierre L’Enfant.

 

De Ierse architect James Hoban kreeg na een ontwerpwedstrijd de opdracht om de nieuwe presidentiële woning te bouwen. Deze Hoban was in 1785 naar Amerika geëmigreerd en had al verschillende gebouwen op zijn naam staan.

 

 

Model voor het huis was “Leinster House” in Dublin, het parlementsgebouw van Ierland.

Om de kosten wat te drukken, werd afgezien van een 3e etage en er werd ook bezuinigd op de steensoort. Hierdoor was het huis nogal tochtig en koud, een feit dat door enkele presidentsvrouwen beklaagd werd. Op 1 november 1800 werd het huis opgeleverd, maar toen president John Adams erin trok, was het eigenlijk nog niet klaar. Tot ver in 1801 werd er nog aan het huis gebouwd.

 

James Hoban bleef de rest van zijn leven in Washington wonen en werkte nog aan veel andere publieke gebouwen en overheidsprojecten, zoals wegen en bruggen.

 

Door de jaren heen zijn er verschillende aanpassingen gedaan aan het huis. Zo werd de wc buiten vervangen door een toilet binnen, werd er een tuin aangelegd en een hovenier aangenomen. In de loop van de 19e eeuw volgden stromend water, telefoon en elektriciteit. Het verhaal gaat dat president Harrison (1889-1893) zo bang was voor stroom dat hij de lichtschakelaars liet bedienen door zijn personeel.

(Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/White_House)

Pas in 1901 werd de naam “Het Witte Huis” geïntroduceerd.

Het gebouw heeft door de jaren heen heel wat meegemaakt. Zo overleefde het een brand in 1814 en werd het interieur ernstig beschadigd door de enthousiaste aanhangers van president Jackson in 1829. In 1870 dreigde het einde voor het Witte Huis toen er stemmen opgingen om het huis te slopen en te vervangen door een nieuw en groter pand. Dit plan is uiteindelijk niet uitgevoerd vanwege een economische crisis.

 

En zo is het Witte Huis nog tot op heden de ambtswoning van de zittende president van de Verenigde Staten.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “1 november 1800: de oplevering van het Witte Huis.