30 december 1894: de sterfdag van Amelia Bloomer


Amelia Jenks werd geboren op 27 mei 1818 in Homer, New York. Zij werkte enkele jaren als lerares en trouwde in 1840 met Dexter Bloomer, een advocaat en redacteur van de plaatselijke krant. Ze was een maatschappelijk betrokken persoon en schreef veelvuldig artikelen over verschillende progressieve kwesties. Zo was zij een vooraanstaand lid van de anti-alcoholvereniging en richtte zij een eigen krant voor vrouwen op: The Lily, a Ladies Journal Devoted tot Temperance and Literature. Dit blad had op een gegeven moment 6000 abonnees en werd door Amelia gebruikt als middel om haar feministische ideeën over vrouwenkiesrecht en geheelonthouding te promoten.

 

In de jaren 50 van de 19e eeuw ontwikkelde Amelia Bloomer zich steeds meer als een voorloper in de vrouwenrechtenbeweging. In dat kader hield zij zich ook bezig met de hervorming van de kledingstijl van vrouwen in die tijd.

Vrouwen werden geacht een figuur te hebben in de vorm van het cijfer 8. Hiervoor moesten ze zich in strakke korsetten wringen, wat vaak tot gezondheidsproblemen leidde. Over het korset heen moesten vrouwen verschillende lagen kleding dragen, zoals petticoats en jurken. Van de dames werd verwacht dat ze deze klederdracht het hele jaar door droegen. Vooral in de zomer was dit ondragelijk warm en huishoudelijke klusjes waren door de dikke lagen kleding moeilijk uit te voeren.

 

In 1851 begon Amelia Bloomer een andere kledingstijl te dragen. Deze bestond uit een loszittende bloes, een wijde broek (een zogenaamde “Turkse” pantalon) en daaroverheen een korte rok. Ondanks dat zij deze klederdracht niet had uitgevonden, werd deze wel naar haar vernoemd. De “bloomers” waren een veel luchtiger manier van kleden en Amelia moedigde via The Lily alle vrouwen aan om deze klederdracht over te nemen. Ze schreef er artikelen over, plaatste illustraties ervan en ze droeg de kleding ook zelf. Tegen 1860 stopte zij weer met het dragen van de “Bloomers”. De kledingstijl van vrouwen was sowieso al veranderd: de korsetten waren minder populair en luchtigere hoepelrokken waren nu in de mode. Toch bleef Amelia Bloomers naam voor altijd verbonden met deze kledingstijl en geeft dit verhaal een aardig kijkje in de geschiedenis van de vrouwenrechtenbeweging.

 

(Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Amelia_Bloomer)

Amelia bleef de rest van haar leven vechten voor de rechten van vrouwen. Ze was de eerste voorzitter van de Iowa Woman Suffrage Association en ze maakte zich ook hard voor verschillende goede doelen. Ze stierf op 30 december 1894.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.