De solist


“Om vandaag te leven is meer dan ooit een kwestie van moed”

Berlijn, 1944. Valentin Grossman, een joodse pianist van Russische afkomst, keert terug naar zijn geboortestad Berlijn, nadat de Russen de stad hebben ingenomen. Vijf jaar eerder was hij de stad ontvlucht en nu keert hij terug om te ontdekken dat de stad kapotgeschoten is en dat zijn geliefde Elise verdwenen is. Van vrienden verneemt hij dat ze tijdens een bombardement in verwarde toestand is gevlucht. Niemand weet waar ze is gebleven. In Berlijn heerst chaos. Huizen zijn verwoest, overal liggen lijken en Russische soldaten maken de dienst uit in de straten en misdragen zich. We volgen Valentin bij zijn dwaaltochten door de stad, op zoek naar Elise, en krijgen een somber en grauw beeld van het verwoeste Berlijn. Af en toe maken we een sprong in de tijd en krijgen we informatie over het verleden van Valentin en zijn familie. Zo vernemen we hoe de grootouders van Valentin de Jodenvervolgingen in het Russische Rijk ontvluchtten en hoe ze een nieuw bestaan opbouwden in Berlijn. We krijgen te horen hoe Valentin en Elise elkaar hebben ontmoet en hoe hun relatie niet werd geaccepteerd door haar vader. En hoe het besef uiteindelijk kwam dat de familie Grossman niet veilig meer was in Duitsland en dat ze zouden moeten vluchten.

“Voorheen, als hij thuiskwam in hun huis aan de Friedrichstrasse, wist hij onder aan de trap al of ze thuis was of niet. Als haar aanwezigheid zo sterk waarneembaar was als ze zelfs niet eens in zicht was, zelfs als ze mijlenver van elkaar waren verwijderd, waarom zou hij haar sterven van deze afstand niet kunnen aanvoelen?”

Valentin weigert te geloven dat Elise niet meer in leven zou zijn. In een ultieme poging om haar te vinden, bedenkt hij een bijzonder plan: de Berliner Philharmoniker bij elkaar brengen voor een concert. Een concert voor de hele stad, in de hoop dat dit Elise naar hem toe zal leiden. Het lukt Valentin en zijn vrienden om een locatie te vinden en toestemming te krijgen van de Russen voor de uitvoering. Het lukt ze zelfs om een onbeschadigde piano te vinden. Terwijl in de stad gruwelijke voorvallen blijven plaatsvinden, gaan de voorbereidingen voor het concert door. Zal het Valentin lukken om zijn Elise terug te vinden? Zal Berlijn deze verwoesting ooit te boven komen?

ADN-Zentralbild/Archiv; Bombenschäden in Berlin, Friedrichstraße Ecke Dorotheenstraße

Hoewel de personages Valentin en Elise fictief zijn, heeft het concert waar dit boek over vertelt, echt plaatsgevonden, in mei 1945. Ook enkele van de overige personages in het boek hebben echt bestaan of zijn gebaseerd op personen die echt bestaan hebben. Dit gegeven maakt het boek des te interessanter. Het rauwe geweld en de pure wanhoop die Waumans beschrijft van het Berlijn van 1944 zorgen ervoor dat dit geen vrolijk boek is. De solist gaat over de verwoestende gevolgen van oorlog, over liefde en wanhoop en over hoe bepaalde beslissingen vergaande gevolgen kunnen hebben. Het verhaal grijpt je bij de keel en laat je niet makkelijk meer los.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.